FilmCentrum följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bevakar händelseutvecklingen löpande rörande coronaviruset och sjukdomen covid-19. Verksamheten håller öppet, med vissa begränsningar.

Uppsökande verksamhet, seminarium och konferenser utgår vårterminen 2020.

Distribution och filmbokning är öppen som vanligt.

Skapande skola-verksamheten fortlöper i den omfattning öppethållande skolor och förskolor efterfrågar. Likaså workshops och filmpedagogisk verksamhet på fritids. Riktlinjer kan komma att förändras, varvid verksamhet omedelbart pauseras.

För filmare som besöker skolor under uppdrag i FilmCentrums regi gäller strikt försiktighet. Vi vill att du avbokar uppdrag vid förkylningssymptom som snuva, halsont, hosta eller feber. Detta gäller även om symtomen är lindriga. Vi vill också att du har minst tre symtomfria dagar innan du återgår till verksamheten.

Samma riktlinjer gäller samtliga medarbetare och vi uppmanar enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation till distansarbete när så möjligt.

Vår mörka historia, del 3: Den vita rasens framtid

Se online Köp DVD Se trailer

I dokumentärserien Vår mörka historia ger sig reportern och tidigare riksdagsledamoten Gustav Fridolin ut för att söka rasismens rötter och hittar kapitel i den svenska historien som han aldrig fick lära sig i skolan. Rasismen har haft en långt större betydelse för uppkomsten av det moderna Sverige, än vi kanske vill kännas vid.

Vår mörka historia, del 3: ”Den vita rasens framtid”
Det tredje och sista avsnittet handlar om hur svenska staten på 1900-talet reglerade invandringen med det uttalade syftet att ”skydda den svenska rasen” från judar och zigenare och hur myndigheter och massmedia förespråkade en ”utrotning” av den minoritetsgrupp som kallades tattarna. Under resan träffar Gustav Fridolin offer för olika raskravaller i Sverige – händelser som tystats ner – och inser att historien har en otäck förmåga att upprepa sig. Fastän ordet ”ras” sedan länge städats bort i den offentliga debatten så är de rasistiska föreställningarna från det förflutna påfallande seglivade.

Info

  • Filmtyp: Dokumentär
  • Produktionsår: 2009
  • Produktionsland: Sverige
  • Rek. från ålder: åk 8
  • Speltid: 44 minuter
  • Talat språk: svenska, engelska
  • Textat språk DVD: svenska
  • Format: DVD

Ämnen:

Filmomslag:

Vår mörka historia, del 3: Den vita rasens framtid - Cover

Filmhandledning

PDF

För bästa streamingupplevelse rekommenderar vi att du använder Chrome eller Firefox som webbläsare.