FilmCentrum följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bevakar händelseutvecklingen löpande rörande coronaviruset och sjukdomen covid-19. Verksamheten håller öppet, med vissa begränsningar.

Uppsökande verksamhet, seminarium och konferenser utgår vårterminen 2020.

Distribution och filmbokning är öppen som vanligt.

Skapande skola-verksamheten fortlöper i den omfattning öppethållande skolor och förskolor efterfrågar. Likaså workshops och filmpedagogisk verksamhet på fritids. Riktlinjer kan komma att förändras, varvid verksamhet omedelbart pauseras.

För filmare som besöker skolor under uppdrag i FilmCentrums regi gäller strikt försiktighet. Vi vill att du avbokar uppdrag vid förkylningssymptom som snuva, halsont, hosta eller feber. Detta gäller även om symtomen är lindriga. Vi vill också att du har minst tre symtomfria dagar innan du återgår till verksamheten.

Samma riktlinjer gäller samtliga medarbetare och vi uppmanar enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation till distansarbete när så möjligt.

Andrej Rubljov - Den yttersta domen

Se online Köp DVD Se trailer

Historien om den ryska ikonmålaren Andrej Rubljovs äventyr i ett krigshärjat 1400-tal skulle komma att försegla Andrei Tarkovskys öde som en av de stora filmskaparna. Med storslagna scenografier, omöjliga kameraåkningar och en fantasifull berättarpoesi, förmedlar Tarkovsky sin unika version av konstens roll i samhället. Filmen berättas i nio kapitel där vi får följa Rubljovs färd genom ett Ryssland sönderslitet av inbördeskrig. De ledande furstarna fejdar om makten och byarna står i skräck inför tatarinvasioner. Mitt i allt kaos försöker Rubljov söka svaren på de stora livsgåtorna och sin egen betydelse i sammanhanget. Resultatet är en filmisk upplevelse utöver det vanliga där Tarkovsky gör upp med såväl religiös som konstnärlig tro. I rollerna syns flera av Tarkovskys återkommande aktörer - Anatoli Solonitsyn (Rubljov), Nikolai Grinko (Danil) och Nikolai Burlyayev (Boris) - samt fotografen Vadim Yusov och kompositören Vyacheslav Ovchinnikov som båda arbetade med Tarkovsky på hans tre första långfilmer. Filmen vann juryns specialpris i Cannes 1969.

Info

  • Originaltitel: Andrey Rublyov
  • Produktionsår: 1969
  • Produktionsland: Ryssland
  • Utspelas i land: Ryssland
  • Rek. från ålder: gymnasiet
  • Speltid: 185 minuter
  • Talat språk: engelska, franska, ryska
  • Textat språk DVD: engelska, franska, svenska, tyska, arabiska, nederländska, hebreiska, ryska, spanska, italienska
  • Format: DVD
  • Utgiven av: Njutafilms

Ämnen:

Filmomslag:

Andrej Rubljov - Den yttersta domen - Cover

Länkar:

För bästa streamingupplevelse rekommenderar vi att du använder Chrome eller Firefox som webbläsare.