FilmCentrum följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bevakar händelseutvecklingen löpande rörande coronaviruset och sjukdomen covid-19. Verksamheten håller öppet, med vissa begränsningar.

Uppsökande verksamhet, seminarium och konferenser utgår vårterminen 2020.

Distribution och filmbokning är öppen som vanligt.

Skapande skola-verksamheten fortlöper i den omfattning öppethållande skolor och förskolor efterfrågar. Likaså workshops och filmpedagogisk verksamhet på fritids. Riktlinjer kan komma att förändras, varvid verksamhet omedelbart pauseras.

För filmare som besöker skolor under uppdrag i FilmCentrums regi gäller strikt försiktighet. Vi vill att du avbokar uppdrag vid förkylningssymptom som snuva, halsont, hosta eller feber. Detta gäller även om symtomen är lindriga. Vi vill också att du har minst tre symtomfria dagar innan du återgår till verksamheten.

Samma riktlinjer gäller samtliga medarbetare och vi uppmanar enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation till distansarbete när så möjligt.

Vij eller Prästseminariets likvaka

Se online Köp DVD Se trailer

Efter en folksaga av Nikolai Gogol - den banbrytande ryska fantasy rysaren VIY om kampen mellan helvetets demoner och en ung man med enbart sin religiösa tro till försvar. Teologistudenten Thomas Brutus får i uppdrag att läsa begravningsceremonin för en ung kvinna som nyligen dött under mystiska omständigheter. Han befinner sig på landsbygden under ett lov från sina studier och har under en stormig natt fått en vision av den fruktade Viy - djävulens sändebud. Kvinnans far anförtror Brutus att helga hennes ande under tre nätter, men predikningarna ställs om intet när de visar sig att kvinnan egentligen var en häxa. Med beskydd från självaste Satan väcker ceremonin en hel armé av döda till liv och Brutus tvingas förlita sig på övertygelsen om att det goda kan besegra det onda. VIY liknar inget annat inom rysk filmhistoria och sägs ha inspirerat upphovsmakarna till Exorcisten med sina dramatiska ritualscener. Fartfyllda actionsekvenser, arméer av varulvar och vampyrer och ett innovativt effektarbete utav Sovjetunionens svar på Ray Harryhausen - animationslegenden Aleksandr Ptushko. Den mörka fabelkänslan och den absurda humorn påminner om Benjamin Christensens Häxan och gör VIY till ett spektakulärt rysaräventyr som får varenda horrorfantast att klättra längs väggarna!

Info

 • Originaltitel: Viy
 • Filmtyp: Spelfilm
 • Produktionsår: 1967
 • Produktionsland: Ryssland
 • Utspelas i land: Ukraina, Ryssland
 • Rek. från ålder: gymnasiet
 • Speltid: 78 minuter
 • Talat språk: ryska
 • Textat språk DVD: svenska, engelska, franska, tyska, italienska, arabiska, hebreiska, japanska, kinesiska, ryska, portugisiska, spanska, nederländska
 • Format: DVD
 • Utgiven av: Njutafilms

Ämnen:

Länkar:

För bästa streamingupplevelse rekommenderar vi att du använder Chrome eller Firefox som webbläsare.