FilmCentrum följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bevakar händelseutvecklingen löpande rörande coronaviruset och sjukdomen covid-19. Verksamheten håller öppet, med vissa begränsningar.

Uppsökande verksamhet, seminarium och konferenser utgår vårterminen 2020.

Distribution och filmbokning är öppen som vanligt.

Skapande skola-verksamheten fortlöper i den omfattning öppethållande skolor och förskolor efterfrågar. Likaså workshops och filmpedagogisk verksamhet på fritids. Riktlinjer kan komma att förändras, varvid verksamhet omedelbart pauseras.

För filmare som besöker skolor under uppdrag i FilmCentrums regi gäller strikt försiktighet. Vi vill att du avbokar uppdrag vid förkylningssymptom som snuva, halsont, hosta eller feber. Detta gäller även om symtomen är lindriga. Vi vill också att du har minst tre symtomfria dagar innan du återgår till verksamheten.

Samma riktlinjer gäller samtliga medarbetare och vi uppmanar enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation till distansarbete när så möjligt.

Unge Ahmed

Se online Köp DVD Se trailer

Belgien, nutid. Ahmed är en ung, radikaliserad student som planerar att avrätta sin lärare i religionens namn. Frågan är om kärleken till livet kan vinna över hans motiv att döda?

"När vi avslutade det här manuset insåg vi att vi, på sätt och vis, hade skrivit historien om de fruktlösa försök som gjorts av olika personer att avråda den unge fanatikern Ahmed, vår huvudroll, från att utföra sin mordiska plan. Vem det än må vara av de här personerna, läraren Inès, mamman, brodern, systern, socialarbetaren, domaren, psykologen, advokaten, ägarna till gården där han placeras eller deras dotter Louise, så har inte en enda av dem lyckas nå fram till den hårda, mystiska kärnan i den här pojken som är beredd att döda sin lärare i sin religiösa övertygelses namn. När vi började skriva kunde vi inte föreställa oss att vi skulle skapa en så outgrundlig figur, kapabel att undkomma oss så till den grad att han lämnade oss helt utan möjlighet att göra en dramatisk konstruktion där vi kunde fånga upp honom och ta honom bort från den här mordiska galenskapen. Till och med Youssouf, den karismatiske imamen på den fundamentalistiska moskén, som utnyttjar energin i sina elevers ideal och får dem att fokusera på renhet och hatet mot orenhet. Till och med han, mästaren, överraskas av Ahmets bestämdhet. Men kunde det vara annorlunda? Kan det gå på något annat sätt när fanatikern är så ung, nästan ett barn, och när dessutom hans mentor uppmuntrar honom att hedra sin martyriserade kusin, en död man? Hur hindrar man den här pojkens väg mot mord, avskuren som han är från vänlighet från sina lärare, från sin mors kärlek, från vänskap och romantiska lekar med den unga Louise? Hur kan han stoppas i ögonblicket när han kunde öppna upp för livet och omvändas till den orenhet som han fram tills dess har föraktat så djupt? Hur gör man det utan att ta till naiv optimism eller ett osannolikt lyckligt slut. Vilken scen, vilken tagning, kunde tillåta oss att filma den förvandlingen och störa fokus hos publiken som har tagit del av Ahmeds natt, som har kommit så nära till vad det är som han är besatt av, och till det som han slutligen ska bli förlöst ifrån?" - Jean-Pierre and Luc Dardenne

Info

 • Originaltitel: Le jeune Ahmed
 • Filmtyp: Spelfilm
 • Produktionsår: 2019
 • Produktionsland: Frankrike
 • Utspelas i land: Belgien
 • Rek. från ålder: Gymnasiet
 • Speltid: 90 minuter
 • Talat språk: franska
 • Textat språk VOD: svenska
 • Textat språk DVD: svenska
 • Format: VOD
 • Utgiven av: TriArt

Ämnen:

Filmomslag:

Unge Ahmed - Cover

Länkar:

För bästa streamingupplevelse rekommenderar vi att du använder Chrome eller Firefox som webbläsare.