FilmCentrum följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bevakar händelseutvecklingen löpande rörande coronaviruset och sjukdomen covid-19. Verksamheten håller öppet, med vissa begränsningar.

Uppsökande verksamhet, seminarium och konferenser utgår vårterminen 2020.

Distribution och filmbokning är öppen som vanligt.

Skapande skola-verksamheten fortlöper i den omfattning öppethållande skolor och förskolor efterfrågar. Likaså workshops och filmpedagogisk verksamhet på fritids. Riktlinjer kan komma att förändras, varvid verksamhet omedelbart pauseras.

För filmare som besöker skolor under uppdrag i FilmCentrums regi gäller strikt försiktighet. Vi vill att du avbokar uppdrag vid förkylningssymptom som snuva, halsont, hosta eller feber. Detta gäller även om symtomen är lindriga. Vi vill också att du har minst tre symtomfria dagar innan du återgår till verksamheten.

Samma riktlinjer gäller samtliga medarbetare och vi uppmanar enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation till distansarbete när så möjligt.

Far till en soldat

Se online Köp DVD Se trailer

Vinodlaren Georgy Makharash får bud om att hans son Goderdzi ligger skadad på ett militär sjukhus. Den gamle georgiske mannen beslutar sig för att besöka honom, men väl på plats finner han att sonen redan skrivits ut och återvänt till västfronten. Fast besluten att återse Godedzi, lyckas Georgy gå med i röda armén för att rent av kunna kämpa vid hans sida. Året är 1945 och de sovjetiska trupperna kämpar sig allt längre in i det tyska rikets forna forna territorium. Allt närmare Berlin och befrielsen. Men för Georgy är det inte det annalkande krigsslutet som hägrar i horisonten. Det enda som betyder något är hans sons överlevnad och om han hinner finna honom innan all tär försent.

Georgiske regissören Rezo Chkheidze var verksam från tidigt 50-tal fram till Sovjetunionens kollaps, en karriär som avslutades 1988 men en nästan sex timmar lång filmatisering av Cervantes Don Quijote och vars kritiker- och publiksmässiga topp uppnåddes med Far till en soldat i mitten av 60-talet. Georgys sökande efter sin son ramar in en kritisk betraktelse över andra världskrigets brutalitet mot såväl människor som natur. Men det är också en historia om kulturellt och åldersmässigt utanförskap, där Georgys etniska ursprung och kloka livserfarenhet gör honom till en outsider bland de unga soldaterna. Sego Zakariadze belönades med sovjetiska filmpriset för sin huvudroll och gör i Chkheldzes regi detta krigsdrama till ett av de mer spännande någonsin.

Info

  • Filmtyp: Spelfilm
  • Produktionsår: 1965
  • Produktionsland: Ryssland
  • Utspelas i land: Ryssland
  • Rek. från ålder: gymnasiet
  • Speltid: 82 minuter
  • Talat språk: engelska, franska, ryska
  • Textat språk DVD: svenska, franska, tyska, engelska, arabiska, ryska
  • Format: DVD
  • Utgiven av: Njutafilms

Ämnen:

Filmomslag:

Far till en soldat - Cover

Länkar:

För bästa streamingupplevelse rekommenderar vi att du använder Chrome eller Firefox som webbläsare.