The Cove

Se online Köp DVD

I en lugn lagun vid den japanska kusten finns en hemlighet som några desperata människor gör allt för att bevara. Filmen tar sin början i Taiji, Japan, där den före detta delfintränaren Ric O'Barry vill ställa saker och ting till rätta efter att på 60-talet fångat och tränat de fem delfiner som spelade huvudrollen i TV-serien Flipper. O'Barrys nära relation till Flipper-delfinerna skapade en fascination för havets däggdjur och ledde till en radikal förändring av hans liv. En dag insåg han att känsliga, intelligenta och självmedvetna djur som är perfekt anpassade till ett liv i havet aldrig mer borde få fångas av människan.

I en otillgänglig, glittrande vik omgiven av taggtråd och "Tillträde Förbjudet"-skyltar, utspelas den mörka verkligheten. Det är här som Taijis fiskare ger sig ut på jakt i skydd av mörkret, drivna av miljarderna från delfinunderhållningsindustrin och den ljusskygga handeln med kvicksilverförgiftat delfinkött. Arbetet är så motbjudande och konsekvenserna för den mänskliga hälsan så långtgående, att de inte skyr några medel för att hemligheten ska förbli bevarad.

O'Barry slår sig ihop med filmskaparen Louis Psihoyos och organisationen Ocean Preservation Society för att ta reda på vad som verkligen pågår i den lilla viken, och varför det angår hela världen. Med den lokala polischefen och fiskare i hasorna skapas ett Oceans Eleven-team med fotografer, experter på undervattensljud, specialeffektmakare, marinforskare, extremsportare och fridykare i världsklass, som tillsammans besitter kunskapen att genomföra en operation för att dokumentera de avskyvärda aktiviteterna i den lilla viken. Slutresultatet är en provokativ blandning av undersökande journalistik, eco-äventyr och fängslande bilder som tillsammans blir ett rop på hjälp.

The Cove är regisserad av Louie Psihoyos och producerad av Paula DuPre Pesmen och Fisher Stevens. Filmens manus är skrivet av Mark Monroe, Jim Clark är exekutiv producent och Olivia Ahnemann co-producer. Aldrig tidigare har en dokumentär fått ett så världsomspännande genomslag. Den avslöjande och hjärtslitande thrillerdokumentär har likt ingen annan skapat debatt när filmen blivit en publik- och kritikerfavorit hyllad världen över. 2010 belönades The Cove med en Oscar Academy Award för bästa dokumentärfilm och därutöver har filmen till dags dato vunnit inte mindre än 44 internationella priser (!), däribland publikens pris på Stockholms Filmfestival. Hösten 2010 går filmen också upp på bio i Japan.

Info

  • Filmtyp: Dokumentär
  • Produktionsår: 2009
  • Produktionsland: USA
  • Rek. från ålder: åk 8
  • Speltid: 88 minuter
  • Talat språk: engelska
  • Textat språk VOD: svenska
  • Textat språk DVD: svenska
  • Format: VOD, DVD
  • Utgiven av: Atlantic, NonStop Entertainment

Ämnen:

Filmomslag:

The Cove - Cover

Länkar:

Filmhandledning

PDF

För bästa streamingupplevelse rekommenderar vi att du använder Chrome eller Firefox som webbläsare.