FC BIO: JORDGUBBSLANDET


Jordgubbslandet. Foto: Mikolaj Tadeus Urbanski


Anagram och FC BIO presenterar

JORDGUBBSLANDET

av Wiktor Ericsson

15-årige Wojtek åker till Sverige från Polen med sina föräldrar för att plocka jordgubbar. De kommer till en gård på Listerlandet i Blekinge. Där får Wojtek snart kontakt med bondens dotter, Anneli, och de två tonåringarna börjar träffa varandra i smyg, i ett förhållande som kompliceras av ojämlikheten som råder mellan dem. Anneli vågar inte öppet visa sina känslor eftersom hon vet att omgivningen aldrig skulle acceptera dem. Wojtek å sin sida blir kränkt och tycker att Anneli leker med hans känslor. Relationen kommer ändå fram och reaktionerna blir kraftfulla.

Jordgubbslandet av Wiktor Ericsson är en gripande berättelse om kärleken mellan en polsk gästarbetande pojke och en svensk bonddotter. Den utspelas på de vackra jordgubbsfälten i Blekinge, men skildrar en värld av motsättningar och fördomar.

Svensk premiär 30 juni 2017.

Produktionsbolaget Anagram ligger bland annat bakom uppmärksammade titlar som Äta sova dö, Yarden och Svenskjävel. Parallellt med den svenska lanseringen har Jordgubbslandet inlett ett rikt festivalliv efter den internationella premiären på Santa Barbara International Film Festival i februari, där filmen också vann ADL Stand Up Award.

Kort synopsis

Bland lokalbefolkningen och polska bärplockande gästarbetare på vackra Listerlandet utspelar sig en kärlekshistoria mellan en ung gästarbetare och en jämnårig svensk bonddotter. Två världar som existerar sida vid sida men lever åtskilda möts i en gripande, stilsäker och välproducerad Romeo och Julia-berättelse.

Jordgubbslandet kommer från filmbolaget Anagram (som stoltserar med många stora och flerfaldigt Guldbaggevinnande titlar) och regissören Wiktor Ericsson (som gjort både internationellt hyllad dokumentärfilm och framgångsrika TV-serier för SVT och TV4).

FC BIO

FC BIO är en label som distribuerar film för biograffönstret.

FC BIO:s filmer ska ha högt filmiskt värde, vara angelägna tematiskt och relevanta i tiden.

 

NYHET!
Jordgubbslandet utvald av Variety till Karlovy Vary
"Though the setting may be specific, its appeal is universal, boasting a texture so rich, you can practically smell the ripe strawberries in the air."
Peter Debruge, Chief International Film Critic, Variety

Affisch: Jordgubbslandet

RECENSIONS-affisch: Jordgubbslandet, webb

Pressbilder: Jordgubbslandet

Press-pdf: Jordgubbslandet

Annonspluggar: Jordgubbslandet

Samlad press: Jordgubbslandet

BLT
BLT, recension
Dagens Nyheter, recension
Göteborgsposten, recension
Kommunalarbetaren, recension
Konstpretton
Kristianstadsbladet
Kulturbloggen
Moviezine, recension
SR P1 Kulturnytt, recension
SR P4 intervju Wictor Ericsson
SR P4 filmrecension
SVT Kulturnyheterna
SVT Gomorron Sverige
SVT Play
Svenska Dagbladet, recension
Sydsvenskan
Sydsvenskan, recension
TT/Metro, recension