LITTLE WING vinnare av Nordiska rådets filmpris!

2017-11-02

I hård konkurrens – med Forældre av Christian Tafdrup, Sameblod av Amanda Kernell, Heartstone av Guðmundur Arnar Guðmundsson och Fluefangeren av Izer Aliu – tog LITTLE WING (Tyttö nimeltä Varpu) av regissören och manusförfattaren Selma Vilhunen och producenterna Kaarle Aho och Kai Nordberg, hem NORDISKA RÅDETS FILMPRIS.

Tyttö nimeltä Varpu (Little Wing) lyfter en ensamstående mors och hennes dotters kamp till ett universellt äventyr mitt i vardagens utmaningar. Filmen är den första långfilmen av regissör Selma Vilhunen, vars kortfilm Pitääkö mun kaikki hoitaa? (Är det jag som skall sköta allt?) nominerades till en Oscar 2014. Linnea Skog, som bara var 12 år under inspelningen, gör en fint nyanserad prestation i huvudrollen som dottern. Vid hennes sida utstrålar Paula Vesala kvinnlig energi i rollen som mamman.

Ur juryns motivering:

På ett intelligent sätt leker hon [regissören och manusförfattaren Selma Vilhunen] med den typiska framställningen av flickor och unga kvinnor på film, och varje gång publiken förnimmer och förväntar sig ett hot mot huvudpersonen, Varpu, låter Vilhunen henne styra fri från klichéerna, både bokstavligt och i överförd bemärkelse.

Förra året tilldelades det prestigefyllda filmpriset regissören och manusförfattaren Joachim Trier, manuförfattaren Eskil Vogt och producenten Thomas Robsahm för filmen Louder Than Bombs.