Integration via konst och kultur

2016-10-10

FilmCentrum är glada att kunna berätta att föreningen valts ut till Kreativa Europas Cross-Sectoral Strand – Support for Refugee Integration Projects med projektet Storytelling Without Borders. Projektet är ett samarbete med sex andra organisationer i Sverige, Grekland och Danmark och bygger på en idé och metod som utvecklats av svenska Historieberättarna.

– Vi är förstås tacksamma över stödet och förtroendet. Det är ett angeläget arbete och fruktbart samarbete som vi ser kan få stor och långvarig inverkan även efter projektets avslutande, säger Christina Tönnesen som ansvarar för satsningen på FilmCentrum.

FilmCentrum distribuerar och importerar film från enskilda producenter och bolag men är också kvalitetsfilmsdistributörernas förlängda arm och förvaltar rättigheterna åt dessa på den institutionella marknaden. Föreningen distribuerar film till exemplevis skolor och utbildningsväsende, vårdinrättningar, bibliotek och filmklubbar. – Sammanhang där filmens innehåll och form är föremål för fördjupning och samtal.

"Film och samtal” är också en kärnverksamhet för den snart femtioåriga kulturföreningen, som under de senaste åren har en omfattande verksamhet inom området för Skapande skola.

– Arbetet inom Skapande skola har etablerat sig och vuxit enormt. Det kan vara allt från enstaka filmvisningar med regissörsbesök och analys till veckolånga projekt med eget filmarbete. Vi har sedan länge jobbat med Historieberättarna och verksamhetsledaren Anusha Caroline Andersson, och de står för en lika kompetent som uppskattad filmpedagogisk metod. Att gå in i det här samarbetet kändes som ett enkelt beslut, kommenterar Linda Lindgren som ansvarar för FilmCentrums Skapande skola-verksamhet.

Christina Tönnesen:

– Film är ett fantastiskt verktyg för att kommunicera; för att synliggöra, ge perspektiv och skapa förståelse. Det är FilmCentrums grundläggande uppfattning och motor för verksamheten – och det tar Storytelling Without Borders vidare i en internationell kontext med människor i stor utsatthet. Vi ser med stor spänning fram emot vad det här kan leda till.


För mer information om FilmCentrum besök www.filmcentrum.se eller kontakta press@filmcentrum.se. För att läsa mer om Historieberättarna besök www.historieberattarna.se. Vi kommer att uppdatera kring projektets status löpande från januari 2017.